BlogSalesforceWat houdt Scrum in?

Wat houdt Scrum in?

SCRUM

Wat is de SCRUM methode?

SCRUM is een raamwerk oftewel werkmethode waarin je als team continu je aanpak blijft analyseren en verbeteren. SCRUM is een onderdeel van Agile. Agile heeft zo’n 40 verschillende raamwerken maar SCRUM is hiervan verreweg de populairste.

Verschil Agile en SCRUM

Agile-softwareontwikkeling is een gedachtegoed, het idee om regelmatig te leveren aan de eindgebruiker voor feedback

SCRUM is één van de implementaties van Agile. 

 

HOE WERKT DE SCRUM METHODE?

Met de SCRUM methode werkt het SCRUM team in sprints. Een sprint is een bepaalde tijdsperiode van maximaal een maand, de tijdsperiode zal per sprint bepaald worden. Hoeveel sprints er zijn is afhankelijk van de grootte van het project. Het SCRUM team bestaat uit; de Scrum Master, de Product Owner en de Developers. 

Het SCRUM team

De SCRUM Master moet ervoor zorgen dat het SCRUM team effectief werkt en ook effectief onderling samenwerkt. De Scrum Master organiseert de meetings, coacht en stuurt teamleden aan en lost problemen op voor het team. 

De Product Owner is de vertegenwoordiger van het klantbelang. De product owner is altijd één persoon en kan ook de opdrachtgever of de klant zelf zijn. De belangrijkste taak is om ervoor te zorgen dat de belangen van de klant goed vertegenwoordigd zijn. Een goede samenwerking met de SCRUM master en de developers is erg belangrijk. Ook houdt de Product owner de backlog bij, monitort de voortgang en moet een duidelijk einddoel weten van het project.

De Developers zijn de professionals die tijdens de sprint(s) aan het project werken. De developers kunnen zelfstandig bepalen hoe ze te werk gaan. De product owner beslaat wat er moet gebeuren en zet dit in de baaklog, de developers kunnen vanuit die backlog zelf bepalen hoe en wie dit gaan doen.

De sprints

Elke sprint begint met een Sprint Planning, en eindigt met een Sprint Meeting en Sprint Review. Om de taken gedurende de sprint zo goed mogelijk uit te voeren is er elke dag onderling overleg tussen het team. Dit heet de Daily SCRUM.

Aan het eind van elke sprint wordt een een product of gedeelte van een product opgeleverd. Hier wordt dan samen naar gekeken tijdens de sprint review en is er ruimte voor feedback. De feedback met name die van de klant is enorm van waarde en de basis voor de sprint meeting. Tijdens deze meeting evalueert het team los van de inhoud de samenwerking van de afgelopen sprint. Na deze evaluatiemomenten begint het hele proces weer opnieuw in de volgende sprint.

 

Voordelen van de SCRUM methode

Optimale resultaten

Veel contactmomenten om ervoor te zorgen dat je precies krijgt wat je  nodig hebt

Zelf- organiserende teams

Teams die zelfstandig kunnen werken, klanten hoeven alleen hun wensen door te geven en feedback te geven.

Effectief werken en heldere comminicatie

Teams kunnen efficiënt aan een project werken, wat zorgt voor een snellere voortgang en voorspelbaarheid. Heldere communicatie over de voortgang wordt gegarandeerd.

Continu in ontwikkeling

Na elke sprint krijg je een project of onderdeel opgeleverd waarop je feedback kan geven. Het project is op deze manier altijd in ontwikkeling.

Realistische planning

De Product Owner bepaalt welke prioriteiten er zijn, maar er wordt als team samen naar gekeken. Een groot voordeel is alles gezamenlijk is en dus realistischer ingeschat kan worden.

Alleen wat je nodig hebt

In overleg met de Product Owner zorg je ervoor dat je alleen onderdelen oppakt die echt van belang zijn. De rest kan altijd nog in latere sprints.